Početna » Atomizeri

Novosti i poboljšanja na atomizerima u 2012.

» Posjeta stranici:5,877

Difuzor sa usmjerivacimaZahvaljujući dobroj suradnji i komunikaciji sa postojećim korisnicima naših atomizera, ali  i svih ostalih vinogradara, voćara i maslinara diljem Hrvatske i susjednih zemalja došli smo do niza manjih poboljšanja koja će naše atomizere činiti još privlačnijima i konkurentnijima na tržištu.

Poboljšanja su usmjerena na nekoliko ključnih segmenata:

 • kvaliteta apliciranja, tj. prskanja
 • veća mogućnost prilagođavanja na više različitih nasada
 • zaštita ljudskog zdravlja i povećanja sigurnosti u radu
 • zaštita okoliša

Vučeni atomizeri

Najznačajnija poboljšanja koja nas očekuju su vezana uz vučene atomizere, ciljano na odgovaranje potreba zahtijevnijih korisnika, tj. profesionalnog sektora koji proizvodi velike količine i gdje se svaka pogreška skupo plaća.

Iz toga razloga pristupili smo kritički prema difuzoru sa usmjerivačima kojeg smo zajedno sa našim talijanskim partnerom modificirali u smjeru koji je bio sugeriran sa više strana i prve reakcije su vrlo pozitivne. Već krajem siječnja 2012. godine bit će predstavljen novi model na sajmu u Virovitici.

Uz inovativni sustav ravnomjerne raspodjele zraka (dolje-sredina-gore) unutar samog difuzora najznačajnija novost su pomoćni gornji i donji usmjerivači koji omogućavaju detaljno definiranje strujanja zraka i škropiva, tj. prilagođavanje različitim tipovima nasada kako bi rasip (drift) bio što manji, odnosno apliciranje što kvalitetnije i ravnomjenije raspoređeno. Dodatna mogućnost jest montiranje dodatnog nosača dizne na gornji usmjerivač koji služi za pokrivanje gornjih vrhova koji su u većini slučajeva kritična točka svih nasada.

U tom profesionalnom segmentu svi difuzori su opremljeni reduktorom sa dvije brzine (+ neutralna, ler) čime se uz zakretanje krilca može lakše podešavati brzina rotacije ventilatora, a samim time i izlazna količina zraka (m3/h).

Od ostalih difuzora moramo spomenuti specijalizirane izvedbe za prskanje visokih i gustih nasada (npr. orah ili lješnjak). Glavna odlika jest kapacitet izlazne količine zraka te domet do 8 metara u visinu te 18 metara u širinu.

Od ostalih poboljšanja, koji se ne tiču difuzora, ističemo:

 • parkirna noga sa kotačem za lakšu manipulaciju i uskladištenje
 • stepenica za lakši pristup rezervoaru
 • zaštita izloženih komponenti od mogućih udaraca
 • zaštita od lišča na difuzoru
 • prometna signalizacija
 • jače i robusnije rudo
 • sistem brzog punjenja
 • sistem za vanjsko pranje atomizera
 • opcija senzorski upravljanog prskanja

Prskanje herbicidnog pojasaPrskanje herbicidnog pojasa

Tendencija smanjivanja broja prohoda i općenita nužnost uštede na svakom koraku dovodi nas do proizvoda kojim se može istodobno prskati voćnjak ili vinograd te herbicidni pojas koji je potpuno zasebna i neovisna cjelina od atomizera.

Koristi električnu pumpu kao pogon i svoj spremnik (100-200 litara). Izvedba grana može biti u više varijacija, sa hidrauličnim dizanjem i spuštanje, horizontalnim širenjem i skupljanjem te mogućnost vertikalne nivelacije. Sa svake strane po dvije dizne sa mogućnošću da se krajnja dizna ukosi po potrebi.

Cijela kompozicija se montira na prednji kraj traktora (prednja hidraulika ili na fiksni nosač), a kontrolna jedinica se montira u kabinu traktora.

Sva ova poboljšanja imaju za cilj bolju funkcionalnost i ekonomičnost za krajnjeg korisnika i nadamo se da će naši korisnici biti zadovoljni našim djelovanjem i idejom prilagođavanja mehanizacije u skladu sa promjenom prilika u kojima svi djelujemo. Važno je napomenuti da smo i dalje otvoreni za kritike, sugestije i ideje za daljnje unapređivanje, to je kontinuirani proces i pozvani ste sudjelovati u njemu!